Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Debatt
DEBATT: Fler i Dalarna behöver agera när barn far illa i semestertider

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det är semestertider, en tid då alkoholkonsumtionen ökar. Det innebär förödande konsekvenser för alla de barn som bor i Dalarnas län och som lever med en förälder som dricker för mycket. I Sverige far 320 000 barn illa av en förälders alkoholkonsumtion och alldeles för få av dessa barn får det stöd och den hjälp de behöver. Under sommarlovet, utan skolans skyddsnät, blir utsattheten extra stor för dessa barn och ungdomar som ofta saknar en närvarande och trygg vuxen.

"För att vuxnas drickande aldrig ska bli barns problem, måste vi bli fler som ser och agerar", menar skribenterna.

Bild: TT

En ny Sifo-undersökning, som gjorts inom ramen för initiativet Barndom utan baksmälla, visar att nästan hälften av alla vuxna inte vet hur de ska börja prata med ett barn som far illa. För att vuxnas drickande aldrig ska bli barns problem, måste vi bli fler som ser och agerar.

Annons

Annons

Läget för dessa barn är svårt under pandemin och nu när restriktionerna mildras finns det risk för mer festande. Nu är det tid för den hjälpsamma vuxna utanför hemmets väggar att återigen sträcka ut en hand till ett barn, säga hej och fråga hur det är. Även om stödet är litet gör det stor skillnad för barn med svåra hemförhållanden. Det visar vår statistik och alla de berättelser som vi tar del av i vårt arbete.

Av alla vuxna i Dalarna uppmärksammar drygt tre av tio ett barn som bor med en förälder eller nära anhörig som ofta dricker för mycket.

Av alla vuxna i Dalarna uppmärksammar drygt tre av tio ett barn som bor med en förälder eller nära anhörig som ofta dricker för mycket. Majoriteten av dessa agerar genom att prata med den vuxne. Att vuxna inte agerar beror ofta på rädsla för att göra fel, men också på stor okunskap. Åtta av tio i Dalarna anser att de behöver mer kunskap om hur barn påverkas av att föräldrar eller nära anhöriga dricker för mycket alkohol.

Det är dags att vi vuxna tar ansvar för barnen och hjälps åt. Alla barn har rätt till en trygg uppväxt. Så gör du skillnad?

• Var den som gör något. Utgå inte från att någon med närmare relation till barnet än du själv redan har agerat på situationen.

• Du behöver inte lösa allt på en gång. Om du inte vet vad du ska säga, börja med ett hej.

Annons

• Våga fråga (och fråga igen). Fråga hur barnet har det. Får du inget svar direkt, våga fråga igen.

• Gör barnet delaktigt. Diskutera direkt med barnet hur hen vill ha det och vilken sorts hjälp som behövs.

Annons

• Var lugnet i stormen. Du kan göra skillnad bara genom att vara du - en vuxen att lita på.

Vi organisationer bakom Barndom utan baksmälla arbetar aktivt med stödverksamhet till barn, utbildar vuxna, genomför forskningsinsatser och undersökningar. Men för att skapa bättre förutsättningar för barn som far illa av vuxnas alkoholkonsumtion behöver vi din hjälp. Gemensamt kan vi göra skillnad.

Magdalena Gerger, VD Systembolaget

Magnus Jägerskog, generalsekreterare Bris

Paula Guillet de Monthoux, generalsekreterare Childhood

Elin Hågeby Caicedo, generalsekreterare Maskrosbarn

Olivia Trygg Larsen, generalsekreterare Trygga Barnen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan