Annons

Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Insändare
Bra med skärpta regler för bistånd

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det är bra att statsminister Magdalena Andersson (S) förespråkar en aktivitetsplikt och tydligare aktivitetskrav , menar insändarskribenten.

Annons

Bra med aktivitetsplikt för att få ekonomiskt bistånd. Jag arbetar själv som handläggare inom socialtjänsten i en kommun i Dalarna. Jag ser ganska ofta exempel på arbetslösa, dock fullt arbetsföra människor, som inte deltar i sysselsättning på heltid men som månad efter månad - år ut och år in - är beroende av ekonomiskt bistånd (det som tidigare kallats socialbidrag) från kommunen.

Annons

Statsminister Magdalena Andersson (S) har, sedan hon ersatte Stefan Löfven (S), tydligt lyft den gigantiska integrationsproblematiken som plågar det svenska samhället och som tar sig allt destruktivare uttryck. Andersson förespråkar en aktivitetsplikt och tydligare aktivitetskrav som bland annat innebär att alla arbetsföra som mottager ekonomiskt bistånd från kommunen ska ha en heltidssysselsättning för att kunna beviljas pengar. Enligt statsministern ska kommunerna också tillhandahålla så kallade "samhällsnytta arbeten" som ska utföras av de arbetsföra människor som haft ett långvarigt behov av ekonomiskt bistånd.

Annons

Att statsministern lyfter upp detta tror jag är är ett mycket bra, första steg på vägen mot en bättre integration. Det sätter fokus på plikt och rätt i det svenska samhället. Plikt och rätt är det som legat till grund för - och som byggt upp - välfärden i Sverige.

Det är positivt att den enskilde tidigt får klart för sig att inkomst kommer efter en motprestation. Om det inte vore för det faktum att människor i samhället arbetar och betalar skatt skulle pengar till ekonomiskt bistånd helt saknas.

Handläggare

Annons

Annons

Till toppen av sidan