Annons

Annons

Annons

Orsa

Insändare
Dags att tänka om angående Rovdjursparken

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Anders Björklund, grundare av parken, anser att man bör tänka om.

Bild: Rickard Pettersson, Arkivbild

Annons

Allt fler jag möter på samhället berättar att det pågår en rörelse kring att bojkotta Grönklitt på grund av deras skamliga hantering av Rovdjursparken. Folk kommer inte att åka upp och åka skidor, gå till Paddelhallen (som står tom), betala P-avgifter eller äta och bo i Grönklitt. Nu har man fått nog och det kommer att bli kännbart!

• Felaktiga siffror

Jag har flera gånger skrivit att den redovisning Grönklitt gör av parkens ekonomi är felaktig. Hade man jobbat som man gjorde under min tid hade det gått att dra in pengar så det blev plus på sista raden. Nu påstår man att det är minus 8 miljoner. Det är inte alls konstigt. Hade man dessutom gjort som jag föreslog det vill säga att göra en stiftelse av parken för 10 år sedan hade det gått än bättre. Det förslaget sa kommunalrådet och dåvarande Grönklitts vd nej till.

Annons

Annons

Nordens ark är närmast likt Rovdjursparken/Rovdjurscentrum och jobbar med hotade arter och är dessutom en stiftelse. I deras årsredovisning ser man att de årliga verksamhetsintäkterna är 65 miljoner varav 15,8 miljoner är entréintäkter. Det vill säga de kan, precis som Rovdjursparken skulle kunna dra in 50 miljoner i form av bidrag och stöd men nu görs ingenting i Grönklitt.

• Elbristen kommer

Platschefen har nyss varit ut och berättat att energikrisen kommer att ställa till det när det gäller drift av lift och snökanoner. Detta i kombination med klimatförändringar som gör att vintersäsongen krymper kommer att bli ett stort problem för Grönklitt. Varför skall folk åka till Grönklitt och åka skidor i två månader och köa i Mellanbacken 1 timme vid varje åk när det inte finns någon världsanläggning i form av Rovdjursparken att titta på. Rovdjursparken kan man besöka 12 månader per år.

• Slut på uthyrning

Intresset för att köpa tomter, lägenheter och att hyra i Grönklitt kommer att försvinna. Vem vill köpa en lägenhet för 3,5 miljoner när den inte går att hyra ut. Attraktionen med backar och spår räcker inte och det kommer flera att visa i vinter genom bojkott.

• Vem betalar vatten och avlopp?

Kommunalrådet har varit ut och berättat att man kommit överens med Grönklitt om att ansluta VA till kommunens VA-kollektiv. Det kanske låter bra men tala om vem det är som får betala detta! Jo det är vi som nere i Orsa redan är anslutna till kommunalt VA. Vi skall bekosta VA för att nuvarande ägare skall kunna sälja lägenheter för 3,5 miljoner/styck och tjäna pengar.

• Dags att tänka om

Det är dags för Grönklitts ägare att tänka om. Parken skall vara kvar om Grönklitt skall vara kvar. Lär av Nordens ark, inse vad energikris och klimatkris kommer att innebära. Inse vad en världsattraktion är!

Anders Björklund, grundare av parken, fd VD Rovdjurscentrum, samt chef för Rovdjursparken en tid

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan