Annons

Annons

Annons

krönikaIshockey

Anders Norin
Moras otroliga superform får SHL-drömmen att leva

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Mora IK har verkligen varvat upp på alla cylindrar och hittat en ny hög och stabil nivå. Lagets nyfunna slagstyrka har också gett ett rejält uppsving i både poängkolumnen och tabellen. Kan spelet räcka hela vägen till en plats i SHL? Absolut, chansen finns, och vibbarna från 2017 finns onekligen där.

Chansen på en plats i SHL lever för Mora IK. Foto: Johan Axelsson/BILDBYRÅ

Bild: JOHAN AXELSSON

Den kapacitet som Mora IK visade upp under den första halvan av Hockeyallsvenskan hade inte räckt för att vara med och strida om en plats i SHL. Det slog jag fast i min senaste hockeykrönika, och den ståndpunkten står jag fast vid.  Men det var då det. Sedan har något hänt av det positivare slaget. En ordentlig kapacitetshöjning har skett. Laget har tagit poäng i 14 raka matcher och tagit tolv segrar. Ett imponerande facit!

Annons

Annons

Tränaren Johan Hedberg har hela tiden pekat på vikten att spela sitt eget spel, oavsett motståndare, och har fått spelarna att ta sina roller och köra på. Det går inte att säga annat än att laget fått en bra utväxling på det tålamodet. Både det defensiva spelet och det offensiva spelet har fungerat på bästa sätt den senaste tiden och gett framgångsvåg och en stor portion av självförtroende. Plötsligt har det som varit svårt blivit enkelt och förstklassigt. Idrott är idrott…

Mora har ett starkt lag, bevisen på det är många. Det går dock inte att gå förbi betydelsen av att ha skyttekungen Johan Persson och passningsgeniet Daniel Ljunggren i laget. Vi pratar om två av hockeyallsvenskans bästa spelare – om inte de allra bästa. Kravbilden ska vara hög på duon, och nivån de båda hållit på slutet är inget annat än högsta klass. De leder laget på bästa möjliga sätt.

Faktiskt var det så att när Fabian Ilestedt dök upp som lekkamrat till firma Ljunggren och Persson, som det blev riktigt fart på både skridskor, målproduktion och poängproduktion. På de 13 matcher de spelat tillsammans har Johan Persson gjort 24 poäng (15+9) och Daniel Ljunggren 22 poäng (5+17). Ilestedt har i sin tur bidragit med 19 poäng (5+14) på dessa matcher, och äntligen hittat spelet och nivån som han värvades för att tillföra.

Mora har en riktigt bra topp och spets i laget. Helt i nivå med utmanarna. Det laget saknar i jämförelse med de andra topplagen, och som kan bli en akilleshäl, tycker jag är bredden på truppen. ”Fel” spelare får helt enkelt inte gå sönder. Jag tycker därför att det vore klokt av Moraledningen att både plocka in en back och forward inför slutdelen av säsongen. Få in några rutinerade spelare som det går att luta sig emot inför ett slutspel, där vi vet att hockeyn kommer att bli både tuffare och mer intensiv, vilket medför en ökad påfrestning och skaderisk. Har man chansen att gå upp, måste bästa möjliga förutsättningar skapas för att kunna göra det. Men finns ekonomin – och spelarna?

Annons

Annons

Moras sportchef Andreas Hägglund har också börjat bygga ett lag för nästa säsong. Ett lag som förhoppningsvis blir lika slagkraftigt som årets. Säkerligen en tuff utmaning, då flera spelare borde vara högvaluta för klubbar i SHL, konkurrerande allsvenska klubbar med större plånböcker och klubbar utomlands. Kalle Miketinac placerade jag i en tidigare krönika i SHL och han har därefter fått chansen av Färjestad att visa upp sig i SHL.  Olle Strandell, Johannes Johannessen, Anton Heikkinen, Måns Carlsson, Daniel Ljunggren och Johan Persson finns det säkert intresse för också.

Den här säsongen har också visat att det finns många talanger och blivande storspelare i klubbens egna juniorled. Flera av dessa spelare kommer säkerligen att få ett A-lagskontrakt nästa säsong. Norske forwardstalangen Michael Brandsegg-Nygård har redan fått ett. Jag räknar även med att klubben knyter upp sina juniorlandslagsspelarna Oskar Tängerby och Ludvig Laband.

Slutligen 1: Vem kommer att ersätta Johan Hedberg på tränarposten? Juniortränaren Daniel Hermansson borde ligga bra till. Rykten har även placerat Hudiksvalltränaren Dennis Hall i Mora.

Slutligen 2: Dramatiken fortsätter. Ikväll kommer Djurgården på besök till Smidjegrav. Vi syns där!

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan