Annons

Annons

Annons

krönikaMora

Anders Norin
Hoppas ni valde rätt, Mora!

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Våren närmar sig och vi går in i slutspelstider. Mora IK valde att möta Södertälje i kvartsfinalspelet. Ett val som överraskade mig och säkert många fler. Jag var rätt säker på att valet skulle falla på BIK Karlskoga, som går in i slutspelet som det formsvagaste laget i hela Hockeyallsvenskan.

Södertälje blev Moras val i kvarten. Den 15 februari vann Mora på hemmaplan mot laget. Foto: Daniel Eriksson

Bild: DANIEL ERIKSSON

Mora IK har under Hockeyallsvenskans grundserie vunnit tre av fyra matcher - tagit åtta poäng av tolv - mot både Södertälje och BIK Karlskoga så i det avseendet är det inte mycket som skiljer lagen åt. Nu föll valet på Södertälje. Ett lag som tog nio poäng mer än vad Karlskoga mäktade med i seriespelet, och som dessutom visat upp en betydligt starkare defensiv serien igenom.  Statistiken visar också att värmlänningarna är det formsvagaste laget sett till de fem senaste matcherna. Södertälje har en bättre form och visade på styrka genom att pressa både serieettan Modo och serietvåan Björklöven i seriens slutomgångar.

Annons

Annons

Att tränarstaben och spelarna gjort en grundlig analys av läget inför valet av motståndare är förstås givet. Statistik är en sak att väga in, de tidigare insatserna mot lagen likaså, och det finns givetvis andra underliggande parametrar att lägga in i vågskålen. Som att skyttekungen Linus Videll saknas. Till slut sa gruppens känsla Södertälje. Jag hoppas ni valde rätt, Mora!

Tränaren Johan Hedberg kan rakryggad lämna uppdraget, med vetskapen om att han gjort ett bra och betydelsefullt jobb för Dalarnas äldsta ishockeyklubb, menar krönikören. Foto: Daniel Eriksson

Lite orolig är jag också över att Mora inte visat upp någon vidare form på sistone, utan det har blivit tre förluster på de fyra senaste matcherna. Flytet och formen som fanns där för en knapp månad sedan har inte funnits där. Jag tycker att spelet sett ut lite som det såg ut i inledningen av serien. Inte direkt dåligt, men inte heller tillräckligt bra för att vinna jämna matcher. Ser man till individuella spelarinsatser har de också gått väldigt upp och ner. Nu gäller det att laget snabbt ta sig samman igen, att bärande spelare kliver fram, för annars kan det mycket väl bli respass på kvartsfinalnivå ännu en gång.

Det är spännande matcher som väntar mot Södertälje. Det är små misstag som kommer att avgöra matcherna, det brukar vara så i ett slutspel när allt sätts på sin spets. Mora inleder med två hemmatcher, den första nu på lördag, och betydelsen av dessa talar för sig själv. I ett slutspel brukar vi också få se en annan typ av hockey. Spelet blir mer intensivt, tuffare och domarna brukar hänga på med att ge spelarna chansen att vara lite mer fysiska och småfula än vad som annars är fallet. Det gäller att stå upp och ta plats. Mitt tips blir 4–3 i matcher till Mora.

Annons

Annons

Modo-AIK, Björklöven-Västerås och Djurgården-BIK Karlskoga är de tre andra kvartsfinalerna. Det finns mycket som pekar på att Modo, Björklöven och pånyttfödda Djurgården infriar favoritskapet och tar sig vidare till semifinal. Men någon lätt resa tror jag inget av lagen kommer att få.

Tränaren Johan Hedberg är inne på sin tredje säsong i Mora IK och det blir också hans sista för den här gången. Oavsett hur den här säsongen slutar kan den 49-årige leksingen rakryggad lämna uppdraget med vetskapen om att han gjort ett bra och betydelsefullt jobb för Dalarnas äldsta ishockeyklubb. Klubben har tagit viktiga sportsliga steg under hans tränarskap.

Redan för några månader sedan började ryktena gå om att Johan skulle lämna, och i tisdags bekräftade klubbdirektören Peter Hermodsson att så bir fallet. Det mest överraskande var att beskedet inte kom i Moras egna kanaler först, utan på sajten hockeynews.se. Var Johan hamnar återstår att se, men ryktena pekar fortsatt på SHL-laget Örebro, där kompisen Niklas Eriksson blir ny sportchef.

För drygt sex månader sedan presenterade jag i MT mitt tips på hur hockeyallsvenskan skulle sluta. Tycker själv att jag lyckades riktigt bra med att hitta topplagen och att Östersund skulle klara sig kvar. Sedan är det bara att be Almtuna om ursäkt. Där var jag helt fel ute.

Så här slutade Hockeyallsvenskan säsongen 2022/2023. Inom parentesen ser ni på vilken placering jag tippade att lagen skulle hamna på.

Annons

Modo (3)

Björklöven (1)

Mora IK (5)

Djurgården (2)

Södertälje (8)

BIK Karlskoga (6)

Almtuna (14)

Vita Hästen (10)

Västerås (4)

AIK (7)

Kristianstad (9)

Östersund (12)

Tingsryd (13)

Västervik (11)

Slutligen 1: Johan Persson – Hockeyallsvenskans skyttekung. 30 gjorda mål!

Slutligen 2: Alla till Smidjegrav på lördag!

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan