Annons

Annons

Annons

Bo Ekman

opinionDalarnas län

Bo Ekman
Vi är för många människor med för många vapen

Text

Ständigt överhängande hot om kärnvapen, kärnvapentester och missiler från bland annat Nordkorea.

Bild: TT

Annons

Sedan i november är vi 8 miljarder människor på jorden. Förra året slog vi, människorna på jorden, även ett annat rekord: Det i militär rustning.

2100 miljarder dollar investerades i militär upprustning 2022, enligt det svenska fredsforskningsinstitut Sipri. Det var rekord för sjunde året i rad.

I öster rustar Nordkorea med nya missiler, robotar och kärnvapenbärare. Kina för ytterkantskrig vid sina gränser och mot den egna befolkningen i Xinjiang, laddar fartyg riktade mot Taiwan och konstgjorda öar i Sydkinesiska sjön. USA svarar med fyra nya baser i Filippinerna.

Väster om det krigshärjade Indokina med Laos, Kambodja och Vietnam bekämpar den burmesiska regeringen sin egen befolkning av rohingier som flyr mot östra Indien.

Annons

Indien har i sin tur gått om Kina i folkmängd – drygt 1,4 miljarder. (Men i detta Indien har svenska medier inga fasta korrespondenter!)

Annons

Väster om Indien ligger Pakistan, där en moské nyligen sprängdes med flera hundra döda. Väster om Pakistan ligger Afghanistan, som först varit behärskat av Sovjetunionen, därefter USA, och nu av de alldeles egna talibanerna. Just därför drar mängder av afghaner västerut till Iran för vidare flykt till Europa.

I Afghanistan har den ena konflikten avlöst den andra. Här syns en taliban under pågående oroligheter i Kabul nu i februari. Foto: AP Photo/Ebrahim Noroozi.

Bild: TT

I Iran pågår en frihetskamp mot det hårdföra Revolutionsgardet. Iran stödjer Hamas som för krig i Gaza och Libanon, med inte minst Israel som huvudmotståndare. Libanon har upphört att fungera som stat. Detta gäller också Syrien, efter årtionden av inbördeskrig. Den regeringen stöds av Ryssland.

Ryssland finansierar också en rad småkrig i Afrika. Wagner-gruppen härjar i Centralafrikanska republiken, Mali och östra Kongo.

I Sydafrika rasar korruptionen. De förhoppningar Nelson Mandela tände på 90-talet har falnat.

Från norra Afrika, från Libyen och Marocko, strömmar invandrare över Medelhavet in i ett Europa som ännu inte vet hur dessa människor ska hanteras.

I Latinamerika råder stor oro. I Brasilien stormades parlamentet på samma sätt som Donald Trumps anhängare överföll Kapitolium i Washington 6 januari 2021. Mexiko förs inbördeskrig mot narkotikakartellerna, liksom i Colombia och Ecuador. I Peru har presidenten avsatts. Venezuela är dysfunktionellt och medborgare flyr dit de kan. Migrationstrycket på USA och Kanada är därför enormt. Vart ska alla människor ta vägen?

Annons

Annons

Här i Europa rasar kriget i Ukraina.

Många flyktingar har tagit sig över Medelhavet till ett Europa som inte varit i stånd att hantera de stora flyktingmassorna. Foto: Elin Swedenmark / TT.

Bild: TT

Det ser faktiskt ganska ruttet ut. En genomgång av alla stora och små konflikter visar hur sammantrasslade många av dem är. Krigshotet har globaliserat sig självt, vilket gör freden ännu mer oåtkomlig.

Vi är för många människor med för många konflikter med för många vapen. Och vi saknar en mekanism som kan säkra välstånd och fred.

Den som restes ur andra världskrigets spillror för att säkra frihet och fred – FN – är i dag oförmöget som säkerhetsfrämjare.

Och i stället för lösa denna allra svåraste av alla mellanmänskliga frågor koncentrerar sig världens nationer på att rusta. Inklusive vår egen.

Bo Ekman är Leksandsbo och grundare av Tällberg foundation.

Bild: Arkivbild

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan