AnnonsMoramast AB

Moramast firar 50-årsjubileum: "De här åren har varit fantastiskt roliga"

Moramast har spridit ljus i mörkret sedan 1973 och är idag marknadsledande producenter av belysningsstolpar. Nu firar företaget 50-årsjubileum och ser hoppfullt på framtiden.

– Jag är stolt över bolaget och vad vi har presterat under de här åren, säger den tidigare vd:n Sture Hökerud.

Sture Hökerud, vd för Moramast 1991-2019.

Bild: Kola Productions

Företaget vars vision är att deras produkter ska bidra till att vägar, parker och torg ska vara säkra, trygga och estetiskt tilltalande, grundades som ett familjeföretag 1973. Moramasts företagsresa startade med varmförzinkade standardstolpar för att sedan prova sig fram med produkter som hästsläp och plåtskåp innan familjeföretaget 1987 köptes upp av Industri AB Lunden. Grundaren Stig Hökerud stannade kvar som vd i bolaget och 1991 tog sonen Sture Hökerud över rollen.

– Det var lågkonjunktur och en tuff tid med många utmaningar när jag klev in som vd. Det var verkligen learning by doing, säger Sture Hökerud.

Läs mer om Moramast och deras spännande projekt och produkter här.

Moramasts grundare Stig Hökerud i verkstaden under 70-talet.

Bild: Moramast

Martia Wikstrand, Stig Hökerud, Ann-Mari Hökerud och Sture Hökerud.

Bild: Moramast

Ett år efter att Sture klev in som vd på Moramast såldes bolaget till Gävle Galvan AB. Där och då började produkterna utvecklas och nya ytbehandlingsmetoder tog form.

Trots att Moramast inte längre var familjeägt fanns familjekänslan kvar i bolaget. Det kom Sture att värdera högt, han menar att det är den som tagit bolaget genom alla utmaningar.

– Jag tror att den absolut största nyckeln till att det har gått så bra är att jag har haft personalen med mig. Jag har försökt behålla en familjekänsla i företaget och värnat om att alla ska trivas på jobbet, berättar han.

Moramast 50 år - läs mer om företagets historia här.

Smarta säkerhetsstolpar på Kungstorget i Helsingborg. Moramasts vision är att deras produkter ska bidra till att vägar, parker och torg ska vara säkra, trygga och estetiskt tilltalande.

Bild: Göran Assner

2007 såldes Moramast till den nuvarande ägaren Saferoad Group. Det innebar nya utmaningar för Sture och Moramast eftersom Saferoad Group hade höga vinstkrav på alla företag i gruppen.

– Vi fick lov att hitta ett effektivare sätt att arbeta med produkter, produktion och sortiment. Sedan dess har vi jobbat stenhårt och idag är vi marknadsledande i Sverige, berättar Sture.

Missa inte aktuella händelser och nyheter - följ Moramast på Facebook.

Björn Åkerblom, vd för Moramast sedan 2019.

Bild: Kola Productions

2019 valde Sture att kliva av som vd till förmån för Björn Åkerblom. Därmed blev Björn den första vd:n i företagets historia som inte hörde till familjen Hökerud.

– Det var spännande att få möjlighet att ta över som Moramasts vd och fortsätta driva företaget framåt med målsättningen att bli ännu bättre, säger Björn Åkerblom.

Under corona hotades Moramasts produktion av förseningar då man behövde stanna hemma vid sjukdomssymtom. Personal från kontoret hoppade då in i produktionen. På bild vd Björn Åkerblom.

Bild: Peter Beronius

Idag tillverkar och säljer Moramast ett brett sortiment av belysningsstolpar, master och spänninstallationer. De erbjuder även kundanpassade produkter och arbetar ständigt för att skapa det där lilla extra i designväg.

Moramast arbetar för att skapa en hållbar framtid där både miljö, personal och samhället är i fokus.

– Personalen är det viktigaste vi har och därför måste vi arbeta för att få en arbetsplats där man ges möjlighet att prova på nya saker, säger Björn.

Läs mer om Moramast och deras spännande projekt och produkter här.

"Det känns jättekul att få vara med om att företaget fyller 50 år", säger Sture om Moramasts jubileumsår.

Bild: Göran Assner

För att fira Moramasts 50-årsjubileum tillsammans med personal, kunder och Morabor kommer en hel del skoj att hända under året. Bland annat har en jubileumsbok släppts och den 1 juni bjuder Moramast in till öppet hus.

– De här åren har varit fantastiskt roliga och det känns jättekul att få vara med om att företaget fyller 50 år, säger Sture Hökerud.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Mora Tidnings redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på [email protected]
Till toppen av sidan