Annons

Annons

Annons

krönikaMora IK:s Silly Season

Anders Norin
Så rankas lagen mitt i sommaren

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Sommaren är här, men intresset för Hockeyallsvenskan är inte lagd på is för det. Många lag har officiellt redovisat att de i stort sett byggt färdigt sina trupper, andra lag har, av kontraktstekniska skäl, bara redovisat delar av sina lagbyggen. Jag tänker ändå att göra ett försök med att göra en sommarranking av de allsvenska lagen.

Just nu sommartränar nya tränaren Daniel Hermanssons Mora IK. Krönikören tror på en topplacering i kommande allsvenska.

Bild: Katarina Cham Sjödén

Men innan jag kommer dit, tänkte jag använda en del av krönikans inledning till Mora IK, eller ska vi säga nya Mora IK? För det är ju så att en större ombyggnation av laget har skett sedan säsongen tog slut. Huvudtränaren Johan Hedberg har lämnat laget liksom ett gäng viktiga kuggar på spelarsidan. Några tapp känns väldigt tuffa att kunna ersätta.

Annons

Annons

Sportchefen Andreas Hägglund och nye tränaren Daniel Hermansson har fått bygga ett nytt lag kring den viktiga stomme som trots allt blev kvar, spelare med spetskompetens som varit med och byggt upp Moraandan under många säsonger.  Det handlar förstås om Kristoffer Gunnarsson, Måns Carlsson, Daniel Ljunggren och Johan Persson. Spelare som är vana att ta en stor roll i laget – och som måste göra det igen!

Ser vi till lagbygget i sin helhet är det forwardssidan som jag känner mig mest trygg med. Den andas både spets, stabilitet och ung framåtanda. Henrik Eriksson, Ludvig Levinsson, Markus Modigs, Philip Schultz och Gustav Willman Borvik har plockats in och är på allsvensk nivå spelare som ska kunna prestera på en hög nivå. Jag känner mig också lugn med målvaktssidan, men det är på backsidan mina orosmoln finns. Backsidan håller i nuläget inte samma klass som fjolårets, det är bara att konstatera.

Mora startade spelarstödet för att kunna värva både en toppback och en toppcenter. Nu har inte pengarna strömmat in i den omfattning som klubben säkerligen hade hoppats på, varför jag tror att av två tänkta spetsvärvningar så blir det nog bara en. I nuläget skulle jag lägga pengarna på att förstärka en försvagad backsida inför seriestarten. Drömmen om en toppcenter får leva vidare.

Vad jag förstår har Mora siktet inställt att på nytt ta en topp-6-placering. Ett mål som kan bli tufft att nå. Det är många lag i Hockeyallsvenskan som satsat stort och försökt spetsa till sina lag jämfört med hur det såg ut förra säsongen. Just nu känns det som att Brynäs, Björklöven och Södertälje tar ”pallplatserna” i nämnd ordning. Men helt klart har vi en intressant säsong att se fram emot. Här kommer nu min sommarranking.

Annons

Brynäs IF

Kunde inte rädda sig kvar i vårens SHL-kval och efter några veckor i chock laddade klubben om på alla plan. Med största plånboken, får ju 6 miljoner kronor med sig i bidrag från SHL, har Gävlelaget laddat för att ta sig tillbaka direkt till finrummet. Laget har fått behålla viktiga spelare som alla andas Brynäsanda och kryddat laget med spelare som måltjuven Tyler Kellher, smarte Tyler Vesel och offensive kraften Jack Kopacka. Förväntningarna är högt ställda. Givna favoriter!

Annons

IF Björklöven

Laget har en riktigt stark stomme att luta sig emot och hela föreningen andas kontinuitet. Har ännu så länge hållit sig relativt lugna på spelarmarknaden, men sportchefen Per Kenttää har aviserat att fler klasspelare ska in i laget. Då har men redan en förstakedja med poängmaskiner som Pooley, Weigel och poängkungen  Nick Schilkey. Allt talar för att Umeålaget på nytt kommer att tillhöra den absoluta toppen av serien.

Södertälje SK

För två säsonger kvalade sig laget kvar. Förra säsongen föll man mot Mora i kvartsfinalen. Nu är siktet betydligt högre satt. Sportchefen Emil Georgsson har med en utökad budget kunnat vara med och letat efter spelare på en högre hylla än tidigare.  Toppvärvningar som Olli Vainio, Veeti Vainio, Ludwig Blomstrand, Sebastian Dyk, Marcus Eriksson, Tomas Scholl och Dominic Turgeon och en skadefri Linus Videll får Södertäljefansen att hoppas på SHL.

Djurgårdens IF

Missade att studsa tillbaka till SHL direkt efter den tunga finalförlusten mot Modo i våras. Nu har klubben en bantad budget att röra sig med och har dessutom tappat ett koppel av unga toppspelare som lämnat för spel i SHL.  Veteranerna med Marcus Krüger, Daniel Brodin och Linus Klasen håller fortsatt bra toppklass liksom flera andra. Hur långt räcker det?

Annons

Mora IK

Nybygget kan mycket väl räcka till en topp-6-placering, men räkna med att det blir en tuff uppgift.

BIK Karlskoga

Brukar allt som oftast vara med och strida om placeringarna högt upp i tabellen, och blir det säkerligen igen. Har visserligen tappat några tunga namn, men har också fått in några intressanta nyförvärv som kan komma att slå väl ut. Satsar på en ny tränare i unge Dennis Hall som är ett oprövat kort på den här nivån. Men den erkänt starka BIK-andan lever förstås vidare.

Annons

Västerås IK

Kunde inte motsvara de högt ställda förväntningarna som fanns på klubben förra säsongen. Det var i stället en fiaskostämpel över säsongen. Nygamle sportchefen Niklas Johansson har fått en större plånbok att röra sig med och valt att bygga till största delen ett helt nytt lag. Konstantin Komarek är förstås det främsta nyförvärvet. I övrigt handlar det om nyförvärv på bra allsvensk nivå och ett koppel av transatlantiska spelare med lite olika bakgrund. Har lagt en budget som bygger på att laget tar sig till minst semifinal.

AIK

Hade inte heller någon lysande säsong ifjol. Nu laddar laget om med ny sportchef i Niklas ”Pajen” Persson och en förstärkt spelarbudget. Viktiga spelare som Richard Gynge och Daniel Muzito-Bagenda finns kvar i laget. Bland nyförvärven märks spelare som Gerry Fitzgerald, Kristoff Kontos och Tom Hedberg. Men lagbygget är långt ifrån klart.

Nybro

Tog steget upp från division 1 efter en riktig rysare i våras. Mycket har hänt sedan dess. Meriterade Tommy Samuelsson har tagits in som ny huvudtränare. Lagbygget är i full gång, men är inte klart. På forwardssidan finns starka förstärkningar som Aleksi AIneli, Jesper Kandergård, Richard Marenis, Daniel Ljungmanoch Alex Tonge.

Annons

Östersund

Klarade kvar i Hockeyallsvenskan som nykomling. Bygger nu nytt för att bli ett stabilare allsvenskt lag. Har dock inte avslöjat så mycket av truppbygget än, men i alla fall presenterat några starka förstärkningar på backsidan.

Almtuna

Överraskade många med att ta en sjundeplats i tabellen. Har som vanligt en liten budget att röra sig med, men brukar ändå kunna få till ett lag som håller sig ifrån att bli inblandande i bottenstriden. Har mycket kvar att presentera av sin trupp.

Tingsryd

Har som vanligt tappat flera av sina framstående spelare och har en av seriens minsta budgetar att röra sig med. Har så här långt presenterat 13 spelare i sitt lagbygge. Mycket återstår alltså.

Annons

Kristianstad

Har ännu så länge bara presenterat sex spelare i sitt lagbygge. Gör därför laget svårtippat. På onsdagskvällen kom beskedet att Kristianstad inte beviljas licens för spel i hockeyallsvenskan 2023/2024. Klubben har fram till 5 juli på sig att överklaga licensnämndens beslut.

Västervik

Har ännu så längre presenterat åtta spelare i sitt lagbygge. Gör därför laget svårtippat.

Slutligen: Den 18 augusti arrangeras matchen ”En match för livet” i Tegera Arena i Leksand med förra Moraspelarna Mikael Simons och Jonas Westerling som arrangörer. Förmånstagare är Barncancerfonden. Många starka profiler kommer att dyka upp.

Fotnot: I år kan du se Mora IK:s alla försäsongsmatcher i augusti och september på Moratidning.se.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan