Annons

Annons

Annons

Mora

Minnesord för Irma Karlson

Irma Karlsson Mora, avled strax innan sin 96-årsdag. Hennes närmaste är barnen Anna-Maj, Christer, Annsofi och Mikael med familjer. Irma föddes i Umeå och växte upp i Bygdeå och Burträsk, som yngst av sex syskon. Nu lever bara hennes syster Mirjam Cederlund, 97 år, i Södertälje.

Irma gifte sig 1949 med Aldor. De var gifta i nästan 73 år. Hösten 1950 blev Aldor och Irma delägare till den skogs- och jordbruksfastighet i Degerliden, Burträsk, där Irma hade vuxit upp. 1953 sålde de fastigheten i Degerliden och flyttade till Forsliden, Aldors födelseby, där han arbetade i byns snickerifabrik. Irma och Aldor bodde under åren 1958 – 1990 i Kålaboda, Långviksmon och Fredrika, där Aldor var verkmästare för de lokala snickerierna. Irma var fram till 1967 hemmafru. I

Annons

Annons

Långviksmon arbetade hon i ett tunnbrödsbageri och i Fredrika som handelsbiträde på Konsum. Till Mora flyttade de som nyblivna pensionärer 1990.

Irma var en kraftkvinna i flera bemärkelser: både handlingskraftig och fysiskt stark och uthållig. Mellan 59 och 70 års ålder åkte hon ett Vasalopp och tre Öppet Spår, 90 km. Den snabbaste tiden var 8:08 vid 65 års ålder. Fram till sin sista levnadsvecka tränade hon dagligen styrketräning i Spanskgårdens gym. Irma ha de även ett skarpt intellekt och skulle ha passat i de flesta yrken om hon varit född i en senare tid med bättre utbildningsmöjligheter.

Barnen Anna-Maj, Christer, Annsofi och Mikael

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan