Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Insändare
Lite synpunkter från en läsares horisont

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

När lokalredaktionerna i Älvdalen och Orsa lades ner på 2010-talet blev det magert med lokala nyheter, alla fall från Orsa. Vissa dagar ingenting, andra dagar matsedeln på Lillåhem och däremellan ibland något mera matnyttiga nyheter. Som prenumerant på Mora Tidning sedan 50 år var det därför glädjens dagar när lokalredaktioner åter öppnades först i Älvdalen och sedan i Orsa. Nu skulle det väl bli en förbättring!

Mora Tidning.

Vid granskning av ett representativt exemplar av Mora Tidning den 21 augusti 2023 framkommer följande: Av tidningens totala 35 sidor var endast ca 6,5 sidor lokalt redaktionellt material från Mora och Älvdalen. Just i det här numret var det inget från Orsa. I övrigt var det material från Bonniernews, Falukuriren, Insända bilder, väder, artiklar från Tidningarnas telegrambyrå, sport från Bonniernews, Snacka om… (insändare från läsekretsen), Motion och hälsa, Kultur och nöje, två sidor följetong, Familjenyheter från Falukuriren, Pyssel med korsord och annat, serier och matrecept och slutligen en artikel från Bonniernews om test och bedömning av en Hondamodell. Alltså ca 28 – 29 sidor som inte innehåller material som är producerat av lokalredaktionerna. Det är givetvis okej att det är material från annat håll än lokalredaktionerna men andelen lokalproducerat bör ökas markant enligt min uppfattning.

Annons

Annons

I rättvisans namn kan konstateras att det emellanåt är en och annan mycket bra och intressant artikel av lokal prägel från Mora, Älvdalen respektive Orsa.

Känslan är ändå att Mora Tidning på senare tid blivet en mager historia, både vad gäller lokalt innehåll och antal sidor. Det är väl bara lösnummerpriset som inte har magrat.

Med detta sagt är det min förhoppning att vi får en större andel artiklar från Mora Tidnings lokalredaktioner och en tjockare tidning.

Kurt Hedin

---

Svar direkt.

Tack Kurt för ditt engagemang för Mora Tidning. Det uppskattas ska du veta. Mora Tidnings ambition är naturligtvis att bli än mer lokal än tidigare. Vi jobbar hårt för det varje dag. Det var ju också därför vi öppnade de tidigare stängda lokalredaktionerna i Orsa och Älvdalen.

För bara tre år sedan hade MT två fast anställda journalister i Mora, och en frilans på halvtid i Idre. De senaste åren har vi satsat stort på lokal närvaro. I dag är vi totalt sju journalister på redaktionen. Naturligtvis har detta också lett till ett större utbud av lokal journalistik.

Däremot har du rätt i en sak. Papperstidningen har blivit tunnare i år. I våras berättade jag i tidningen i en krönika att vi tvingas dra ned på antalet sidor. Orsaken till det är kriget i Ukraina som fått papperspriset, kostnaden för trycksvärta och drivmedel (läs distribution) att skena. Alternativet hade varit kraftigt höjda prenumerationsavgifter.

Annons

Annons

Det finns i dag mer lokal journalistik än någonsin i MT, på vår sajt moratidning.se. Mer än vad som får plats i papperstidningen. Förutom lokal bevakning och lokala reportage kan intresserade som har papperstidningen även se livesänd sport via vår sajt, som ikväll matchen mellan IFK Mora och Bollnäs GIF FF i fotboll. Detta ingår också i din prenumeration på papperstidningen.

Som du vill även jag också ha mer lokalt från vår bygd. Det jobbar vi stenhårt för. Varje dag. Norra Dalarna är vår hemmaplan.

Mats Laggar chefredaktör Mora Tidning

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan