Annons

Annons

Annons

Elias Rosell

ledare liberalKriget i Ukraina

Elias Rosell
Jo, vi har råd att skicka 10-12 Jas Gripen till Ukraina

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Nästa handslag med Zelensky bör handla om Jas Gripen. Här möter statsminister Ulf Kristersson (M) Ukrainas president.

Bild: Jonas Ekströmer/TT

Annons

Jas Gripen-planen är ideala för Ukraina. De är byggda för att försvara luftrum mot ryska plan. Åtta till tolv Gripen-plan skulle räcka för att hålla ryssarna på avstånd i Ukraina.

Man skulle kunna tro att raderna ovan var utslag av svensk hybris. Men bedömningen om våra Gripenplans betydelse kommer från den brittiska tidskriften The Economist.

Annons

Annons

Sverige har cirka 90 Jas Gripen. Även om vi ”bara” avvarar en tiondel skulle det göra betydande skillnad i Ukraina.

Man ska inte hymla med nackdelarna, vårt försvar riskera att försvagas, men skillnaden ska heller inte överdrivas.

”Jag tror att man skulle kunna avvara 12 eller 14 stycken. Det är inte orealistiskt”, säger Stefan Ungerth, chef vid Totalförsvarets forskningsinstitut, till Expressen (21/8).

Att stödja Ukraina handlar inte om välgörenhet. Ryssland är det överlägset största militära hotet mot Sverige. Ju mer Ryssland försvagas i Ukraina, desto sämre förmåga har de att hota oss. Ukraina försvarar därför även oss. Sverige behöver ett starkt och demokratiskt Ukraina – som kan besegra Ryssland.

Därför ska vi fortsätta stötta Ukraina – under lång tid framöver. Och i motsats till vad DD:s Göran Greider (S) förespråkar bör vi skicka Jas Gripen. En insikt som även nått S-ledaren Magdalena Andersson.

Alla andra alternativ ser nämligen hemskare ut.

En fred där Ryssland behåller de delar av Ukraina som de nu kontrollerar skulle innebära att ukrainska medborgare tvingas tvingas leva under en rysk regim som hatar dem. Mot den bakgrunden är det enkelt att förstå att Ukraina desperat slåss för varje by de kan befria.

Annons

Annons

Även en eventuell fred, hur avlägsen den än kan tyckas, bygger på att Ukraina är tillräckligt rustat för att kunna försvara sig mot nya angrepp. Ukraina kommer därför att behöva Jas Gripen både för att försvara sig i krig och avskräcka i eventuell fred.

Låt Jas Gripen bli nästa steg av blågul solidaritet.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan